Mantar

yazar:

kategori:

Kralların yiyeceği olarak adlandırılan trüf mantarının dünyadaki üretiminin azalması Türk yatırımcıları harekete geçirdi. Marmara, Ege, Akdeniz ve kısmen Karadeniz Bölgesinde bahçeler kurabilir.

Dünyada önemli ticari potansiyele sahip, pazarı 6 milyar doları bulan trüf mantarı, Marmara, Ege, Akdeniz ve kısmen Karadenizde kurulabilecek bahçeler ile yeni girişimcilerini bekliyor.

Türkiye nin biyolojik zenginliklerinden olan ve dünyada siyah elmas olarak adlandırılan trüf mantarının değeri her geçen gün artarken, kilogramı, türüne ve kalitesine göre ortalama 200-3 bin 500 euro arasında değişiyor. Türkiyenin değişik illerindeki ormanlardan toplanarak yerel halk tarafından değerlendirilen 12 tür doğal mantar bulunuyor. Trüf mantarları, önemli bir ihraç ürünü haline gelirken, üretiminin artırılması amacıyla doğal ve yapay trüf ormanları oluşturulmasına yönelik Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü Trüf Ormanı Eylem Planı hazırladı. Plana göre, 5 yıl içinde Orman Genel Müdürlüğü ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) işbirliğiyle 16 ilde yaklaşık 40 hektarlık boş alanda yapay trüf ormanları kurulacak. 200 hektarlık doğal trüf ormanları da korumaya alınarak güçlendirilecek. Plan kapsamında, 3 bin 500 kişiye trüf ile ilgili eğitim verilecek,ayrıca, trüf ile ilgili yasal düzenleme ve mevzuat için çalışma yapılacak.

Son yıllarda Türkiyede yapılan araştırmalar sonucu çok sayıda yeni trüf türü tespit edilirken, gıda olarak tüketilen ve ticari değeri yüksek trüf türleri de ortaya çıktı. Yapılan arazi çalışmalarında Denizli, Muğla, Kastamonu, Ordu ve Giresun illerinde gıda olarak tüketilen trüf türleri bulunurken, bilimsel araştırmalar, bu illerin dışındaki bölgelerde de yenilebilir trüf türlerinin varlığını kanıtladı.

Trüf bahçelerinin sayısı artacak
Özel sektör, trüf ormanı değil ama bahçeleri kurabiliyor. Halihazırda Denizlide 2, Muğlada 3 ayrı trüf bahçesi oluşturuldu. Trüf mantarıyla ilgilenen çok sayıda yatırımcı ve girişimci bulunduğu dikkate alındığında, girişimcilerin tarım alanlarında trüf bahçeleri kurma çalışmalarının önümüzdeki dönemde hız kazanması bekleniyor. Kurulan 5 bahçeye dikilen trüf aşılı fidanlardan ilk ürünün yaklaşık 5 yıl içinde alınması planlanıyor. Bir hektarlık alana (10 dönüm) trüf türüne göre 300-1.000 fidan dikilebiliyor.

Genellikle kayıtdışı olarak yurtdışından getirilen trüf mantarı, Türkiyede de lüks restoran ve turistik tesislerde tüketiliyor. Üretimi yapılabilen siyah trüflerden yazlık siyah trüf (tuber aestivum) ortalama 200 euro, kışlık siyah trüf (tuber melanosporum) bin euro civarında, üretimi yapılamayan beyaz trüf ise yaklaşık 3 bin 500 eurodan satılıyor. Son 100 yılda trüf miktarı 20 kat düştü. 100 yıl önce 2 bin ton olan rakam, dramatik şekilde azalarak geçen yıl 100 tona kadar geriledi. Talep ise hızla artıyor. Girişimciler, yerel iklim değerleri ve toprak analizi uygun olan Marmara, Ege, Akdeniz ve kısmen Karadeniz bölgesinde kuracakları bahçelerde trüf mantarı yetiştirebilecek.

Üst gelir grubunun sofralarını süslüyor
Tadı, kokusu ve benzersiz aromasından dolayı çok eski zamanlardan beri bilinen trüfün, sofradaki yeri hep ayrıcalıklı oldu. Yüksek yapılı ağaçların köküne bağlı simbiyotik olarak hayatını sürdüren trüf, toprağın 5 ile 20 santimetre derinliğindeki ağaç köklerinde yetişip özel eğitimli köpeklerle toplanıyor. Dünyada doğal orman alanlarından toplanan trüf miktarı, her geçen gün azalmasına karşın talep ve buna bağlı olarak fiyatlar da artıyor. Bundan dolayı kültür çalışmalarında son 20 yılda büyük gelişme sağlandı. Trüf mantarı dünyada İspanya, Fransa, İtalya ve Türkiyenin de içinde bulunduğu Akdeniz iklim kuşağında doğal olarak yetişiyor. Avrupa mutfağında önemli yere sahip mantar türü, özellikle üst gelir grubu tarafından tercih ediliyo


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir